Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím si získali krížovky milióny priaznivcov po celom svete?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

S krížovkami sme sa prvýkrát stretli na stránkach časopisov či u príbuzného, ktorý im podľahol. Mnohí v nich našli takú záľubu, že si ich lúštením krátia chvíle dodnes. Tento niekdajší hit má pozitívny vplyv aj na naše zdravie. Tým si ale priazeň spočiatku nezískal.

Čím si získali krížovky milióny priaznivcov po celom svete? pexels.com

krížovky sa na stránkach novín objavili pred viac ako storočím. V roku 1913 sa stali súčasťou novín New York World. Boli spájané s Demokratickou stranou, no zaujímavejšie je ich prepojenie na slávneho vydavateľa, ktorého meno je známe aj u nás. Joseph Pulitzer, po ktorom je pomenované prestížne ocenenie, ich odkúpil a pokúsil sa zvýšiť ich náklad. Podarilo sa mu to tým, že čitateľom prinášal senzačné správy. Pre New York World aj písala Elizabeth Jane Cochranová, známa pod pseudonymom Nellie Bly, pri jeho výbere sa inšpirovala piesňou Stephana Fostera. Kvôli článku o zaobchádzaní s pacientmi psychiatrických liečební sa nechala  v takomto zariadení hospitalizovať. Po prepustení opísala svojich desať dní hrôzy a dopomohla k zlepšeniu situácie. O čosi viac ju však preslávila cesta okolo sveta, ktorou nakrátko pokorila svetový rekord. K tomuto dobrodružstvu ju inšpiroval Jules Verne s knihou Cesta okolo sveta za 80 dní. 

Pulitzerov úspech zaručili správy, ktoré by sme dnes označili za bulvárne. Podarilo sa mu dosiahnuť denný náklad novín New York World prekračujúci milión výtlačkov. A hoci z novín pred rokom 1913 odišiel, vďaka ich rozvoju sa i on zaslúžil o to, aby sa krížovky stali v Amerike obrovským hitom. Stále však išlo o súčasť periodík, samostatne sa nepredávali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite